Ga direct naar hoofdcontent

Na-isoleren met zorg voor de natuur

Heeft u plannen om te gaan isoleren? Mooi! Daarmee bespaart u energie en helpt u mee uw gemeente duurzamer te maken. Toch kan isoleren ook nadelige gevolgen hebben: voor dieren. Door te isoleren – denk aan spouwmuur- en dakisolatie – kunt u ongewild nuttige dieren wegjagen of doden. Dat is tegen de wet als het gaat om wettelijk beschermde dieren, zoals vleermuizen en huismussen. Als u iets met de leefomgeving doet, heeft u als woningeigenaar een zorgplicht.

5 tips voor natuurzorg

  1. Zoek uit welke dieren er in uw spouwmuur leven. Hoe? De overheid verwacht dat een vereniging van eigenaars (vve) ecologisch onderzoek door een expert laat doen. Bent u alleen huiseigenaar? Vraag dan zelf een ecologisch expert.

  2. Zijn er beschermde vleermuizen of vogels? Dan moet u deze dieren uit het gebouw laten verwijderen en zorgen dat zij er niet meer in kunnen (dit heet 'natuurvrij maken'). Hiervoor moet u vooraf een ontheffing krijgen van de provincie.

  3. Kies voor een aannemer met verstand van zaken. Deze kan helpen plannen, opletten en eventueel aanvullende maatregelen treffen bij het werk.

  4. Werk buiten de meest kwetsbare periode. Voor vleermuizen (alle soorten met uitzondering van de grootoorvleermuis) is de minst kwetsbare periode van 1 september tot 15 oktober, voor gierzwaluwen is de minst kwetsbare periode van 1 september tot 15 april en voor de huismus is de minst kwetsbare periode van 1 september tot 28 februari (indien het niet vriest)

  5. Hang goede nest- of vleermuiskasten op. Zo zorgt u ervoor dat de (terugkerende) vleermuizen en vogels een alternatieve nestplaats hebben. Koop deze kasten bij een gespecialiseerde verkoper. U weet dan zeker dat de dieren er gebruik van kunnen maken en krijgt advies over het plaatsen.

Meer informatie

Wilt u meer doen? Help dieren dan door uw tuin diervriendelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan groen op de gevels, water voor vogels of planten met bloemen, zaden en/of bessen. Meer informatie vindt u op de website van de Vogelbescherming.